Thematafel Geschiedenis: Cornelis Drebbel

THEMATAFEL Geschiedenis presenteert:

‘Kloeck verstant, een pronck der Wereldt’

Het fantastische verhaal over Cornelis Drebbel!

Cornelis Jacobszoon Drebbel (Alkmaar 1572 – Londen 1633), briljant innovator; ‘de Edison in zijn tijd’, in Nederland nauwelijks of negatief bekend. Volledig ten onrechte.

Drebbel - vernufteling en natuurwetenschapper - registreert rond 1600 drie octrooien bij de Staten-Generaal, vertrekt zomer 1604 naar Engeland, werkt aan het hof in Londen en voor William Shakespeare en Francis Bacon. Vertrekt in 1610 naar het hof van keizer Rudolf II in Praag, is voorjaar 1613, terug in Londen.

Drebbel experimenteert met luchtdruk en meet- en regelsystemen, ontwerpt een feedback systeem, een broedmachine, bouwt verbeterde verrekijkers - verre gesight-, nachtkijkers, de eerste microscoop 'lunette de Dreubells', de barometer en thermometer, het "Drebbeliaensch instrument’. Vaart maart 1620 met 12 roeiers onderwater in de Theems, met zuurstof -fierie spirit-. Ontwerpt een theater met virtual reality faciliteiten, bouwt een lanceerinstallatie voor pétards, bedenkt een zonne-energiestelsel voor Londen -perpetual fire-, airconditioning en een methode om zout water in drinkbaar te maken, ontwikkelt een drone.

Zijn laatste jaren werkt Drebbel aan een plan om de moerassen rond Cambridge (de Fens) droog te leggen en exploiteert hij een Bierhuis aan de Theems, omringd door zijn vier kinderen en kleinkinderen. Wie wil er niet zo met pensioen!

Over Hubert van Onna

De spreker van vanavond ‘Drebboloog’ Hubert van Onna (1945), in Alkmaar opgegroeid, woont in Amsterdam, Voorzitter van het virtuele Tweede Drebbel Genootschap. Hij is al veertig jaar met Drebbel bezig, deed tijdens zijn zakenreizen onderzoek in bibliotheken in Alkmaar, Londen, Boedapest, Wenen en Praag - hij had tot 2005 een marketingadviesbureau. Van Onna zal op 7 januari 2020 in Alkmaar zijn boek over Cornelis Drebbel presenteren. Oplage 10 gedrukte exemplaren; tzt als E-book, beschikbaar online via www.drebbel.net.

Wanneer?

Donderdag 16 januari

Voor wie?

Leden (desgewenst met partner), introducés (m/v), buitengewone leden

Hoe laat?

18.30 uur inloop

19.00 uur aanvang maaltijd

19.45 uur serveren koffie

20.00 uur aanvang lezing

Aanmelden via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

evenement eigenschappen

Startdatum 16-01-2020 7:00 pm
Max. deelnemers Onbeperkt
Prijs per persoon vrije inloop
Locatie Sociëteit 'De Unie'

Inlog leden